Elfogadásra kerültek a korábban beharangozott módosítások, könnyítések, Záró Hatáselemző kérdőív kitöltése

frissítve: 2023.04.14.

Tisztelt Támogatott Vállalkozó!

Az OFA Nonprofit Kft., mint Támogató figyelemmel kíséri, felméri és értékeli a „Vállalkozó Start” Program keretében támogatott projektek megvalósítását követően a létrejött vállalkozások működését, fenntarthatóságát, vagy ha nem tudnak fennmaradni, működni, annak okait. A kérdőív során a vállalkozása és támogatott projektje megvalósításának sikerességét, fenntarthatóságát, az elszámolás esetleges kockázatait mérjük fel, továbbá érdekel minket, mennyire elégedett a "Vállalkozó Start" Programmal, milyen mértékben segítette a támogatás a sikeres vállalkozásindítását, eredményei milyen mértékben függtek az Ön kezdeti tapasztalataitól, képzettségétől, vállalkozói kompetenciáitól.

Kérjük, segítse munkánkat az alábbi, a teljes Programot értékelő, vállalkozásának fenntarthatóságáról szóló visszajelző kérdőív kitöltésével, melyet az aktuális adatokkal kérünk kitölteni! A Program keretében ez az utolsó kérdőív, aminek a kitöltésére kötelező jelleggel kérjük.

Azon Támogatottak, akik fenntartási jelentésük beküldésével kapcsolatos kötelezettségüknek a Forrástár rendszerében rendelkezésre álló határidőre NEM TETTEK ELEGET, 2023. április 17. napjáig pótolják mulasztásukat! (A noreply@ofa.hu email címről felszólítást is kaptak mulasztásuk pótlására)

Amennyiben a támogatott projektjére vonatkozó Fenntartási jelentését már beadta a Forrástár felületén, lényegesen kevesebb kérdésre kérjük válaszait. Ha a fenntartási időszaka már letelt, és még nem küldte be a Fenntartási jelentést, kérjük először annak beadására, majd ezt követően kérjük kitölteni a kérdőívet. Ezzel eleget tesz a Támogatói Okiratban foglalt kötelezettségének és lerövidíti a kérdőív kitöltésének idejét. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kérdőív kitöltése nem mentesíti a Fenntartási jelentés Forrástárban történő benyújtása alól!

Kitöltési határidő: 2023.04.14. péntek, 12:00 óra!

Póthatáridő: 2023.04.18. kedd, 9:00 óra!

Ha a fenntartási jelentését már beadta, a kitöltés 15-20 percet vesz igénybe.

A kérdőívben megadott adatokat az Adatkezelő (OFA Nonprofit Kft.) a
https://vallalkozostart.hu/dokumentumok felületen elérhető Adatkezelési Tájékoztatókban foglaltak alapján kezeli. A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokhoz a Támogató szervezetén belül csak azok jogosultak hozzáférni, akik a Program lebonyolításával kapcsolatos feladatokat látnak el. Az adatkezelő által igénybe vett adatfeldolgozók anonimizált adatokat statisztikai célból kezelnek.

Köszönjük együttműködését a kérdőív átgondolt kitöltése során!
A kérdőív kitöltését követően válaszairól másolatot küldünk az alább megadott e-mail címére!

frissítve: 2022.12.30.
Előzetesen jelzett módosítások, könnyítések:

Tájékoztatjuk, hogy a "Vállalkozó Start" Program illetékes minisztériummal megkötött támogatási szerződésének módosítása hatályba lépett, így a korábban közzétett KATA-jogszabályváltozásokkal kapcsolatos tájékoztatásban foglaltakat érvényesíteni tudjuk.

A hatályba lépett módosítások, könnyítések alapján:

A COVID-19 pandémia, és a gazdasági nehézségek miatt az elvárt bevételüket a projektidőszakban nem teljesítő vállalkozások számára lehetőség van a projektidőszak módosítására legkésőbb 2021.11.01-i projektkezdési dátumra, amennyiben a beszámolókban elszámolásra benyújtott egyéb költségek beszerzései a módosított projektidőszakban valósultak meg, és nincs még elfogadva és kifizetve az egyéb költségek számláit is tartalmazó beszámoló. A projektidőszak kezdetének esetleges módosításáról kérjük egyeztessenek ügyfélszolgálatunkkal!

2022.08.31-ig KATA-adózó betéti társaságok:

  • Az egyszerűsített végelszámolás alatt levő betéti társaság az egyszerűsített végelszámolás időszaka alatt is teljesítheti a fenntartási időszakot, amennyiben a fenntartási időszak nem nyúlik túl az egyszerűsített végelszámolás időszakán. (az egyszerűsített végelszámolás időszaka alatt a vállalkozás működhet, tevékenységét végezheti, számlázhat, bevételt termelhet, illetve a betéti társaság egyszerűsített végelszámolása visszavonható a Bt. megszűnése nélkül, ha a felszámolást nem hatóság indítja el)
    Ebben az esetben a betéti társaság a fenntartási időszak végéig nem szűnhet meg!
  • Amennyiben a betéti társaság támogatott beltagja kültaggá válik, de kültagként ő marad a Bt. többségi tulajdonosa (legalább 75%-os tulajdonrész), és vezető tisztségviselője, a betéti társaság teljesíteni tudja a fenntartási kötelezettségét. Így nincs szükség a támogatói okirat módosítására, a betéti társaság a fenntartási időszak végéig ebben az esetben sem szűnhet meg!
  • Amennyiben a betéti társaság egyszerűsített végelszámolása mellett beltagként az átmeneti szabályok szerint (297/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet) 2022. szeptember 30-ig egyéni vállalkozást alapít, az újonnan létrehozott egyéni vállalkozásával a fenntartási kötelezettségét teljesíteni tudja, mivel ezen megoldás alkalmazására engedélyt kaptunk az illetékes minisztériumtól. Ebben az esetben a Támogatói okirat módosítására van szükség, és a fenntartási kötelezettséget teljesítő egyéni vállalkozás nem szünetelhet és nem szűnhet meg a fenntartási időszak végéig!
  • Az egyéni vállalkozóból, betéti társaságból jogutódlással alakuló korlátolt felelősségű társaság is teljesítheti a fenntartási kötelezettségét.
Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy aki - korábban KATA-s Bt-ként működött, és a fenntartási időszaka 2022.12.31-ig lejár, az az egyszerűsített végelszámolás alatt álló betéti társaságként is teljesítheti fenntartási kötelezettségét, mely esetben feltétel, hogy a Bt. a fenntartási időszak végéig ne szűnjön meg!
- ha a támogatott betéti társaság beltagja az átmeneti szabályok szerint (297/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet) 2022. szeptember 30-ig egyéni vállalkozást alapított, és a betéti társaság a fenntartási időszak letelte előtt egyszerűsített végelszámolással már megszűnt vagy a közeljövőben megszűnik, az átmeneti szabályok alapján újonnan létrehozott egyéni vállalkozásával a fenntartási kötelezettségét teljesíteni tudja. Ebben az esetben az egyéni vállalkozás a fenntartási időszak végéig nem szünetelhet, és nem szűnhet meg! A fenntartási kötelezettség új vállalkozással történő teljesítéséhez szükséges a támogatói okiratot módosítanunk, az ehhez szükséges módosítási kérelem benyújtásával kapcsolatban keresse ügyfélszolgálatunkat 2023.01.09-ét követően!

KATA-adózóként tovább működő egyéni vállalkozók:

A projekt megvalósítása során az adózási forma változtatása megengedett, a szakmai beszámolók, illetve a fenntartási jelentés kitöltése folyamán kell ezt bejelenteniük. Hangsúlyozzuk, hogy ez csak az adózási formára vonatkozik, az egyéni vállalkozási formára vonatkozóan a fenntartási kötelezettség továbbra is fennáll, figyelembe véve a fent jelölt Kft-vé alakulás lehetőségét.

Fontos megjegyeznünk, hogy az adózási jogszabályok változása jogi értelemben nem idéz elő vis maior helyzetet (előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében), mivel bár az előre nem látható adózási szabályok módosítása jelentős mértékben növelheti az adó- és járulékterhet, az jogi-adózási értelemben nem számít elháríthatatlan akadálynak. Az adózási forma mind a megvalósítási, mind a fenntartási idő alatt eddig is szabadon változtatható volt, és ezt követően is az marad a változó jogszabályi keretek között. Az ilyen jellegű változást a szakmai beszámolók, illetve a fenntartási jelentés kitöltése folyamán kell bejelenteni.

Nincs tehát lehetőség arra, hogy a fenntartási kötelezettség alól a KATA-jogszabályok változása miatt a vállalkozás mentesüljön, teljesíteni kell a fenntartási időszakra vonatkozó kötelezettségeket, melyet a program Felhívása és a Támogatói okirat szerint a támogatás érdekében mindenki vállalt!

A legfontosabb előírások:

  • a vállalkozás a támogatási időszakot (projektidőszakot, projektévet) követő 12 hónapos fenntartási időszakban működjön, nem szűnhet meg, és nem is szünetelhet
  • a támogatási időszak (projektidőszak, projektév) utolsó napját magában foglaló naptári évben realizált nettó (ár)bevétele, egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétele minimum 1.000.000 Ft-ot érje el
  • a vállalkozás székhelye Budapesten vagy Pest megyében maradjon
  • a vállalkozásnak ne legyen köztartozása, szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA)

Felhívjuk a figyelmet, hogy a „Vállalkozó Start” Program Felhívásában és a Támogatói okiratban vállalt fenntartási kötelezettségek nem teljesítése esetén a teljes vagy a nem teljesített időszakra arányosított támogatási összeget vissza kell követelnünk, ez nem a Támogató döntése, ezt jogszabály írja elő számunkra!

Üdvözlettel:
"Vállalkozó Start" Program

Ezúton is megragadjuk az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmét a vallalkozostart.hu oldalunkon elérhető Hírek, TájékoztatóÜzleti ajánlatok és GY.I.K. menüpontokra, melyet rendszeresen aktualizálunk. Kérjük, kísérje figyelemmel az ott megjelenített információkat!


Bemutatkozási, üzleti kapcsolatépítési lehetőség

Az Ajánlatok menüponban elérhető egy viszonylag gyorsan kitölthető, bemutatkozást és kapcsolatépítést szolgáló felületet, aki a bemutatkozó kérdőívet kitölti, el tudja érni a többi vállalkozás által folyamatosan feltöltésre kerülő információkat is, egyelőre Google-táblázatos, könnyen kereshető formában. Vállalkozására vonatkozó információkat itt tudja megadni: https://forms.gle/4896SbprmkyN8CVk6


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fenntartási jelentés beadásáról információk, kitöltési útmutató

Beszámolók benyújtási útmutatói és határidők + videós segédlet