Közlemény - Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról, beszámolók beadásának várható könnyítéséről, tartaléklistára került pályázókról

Megjelent: 2021.07.25.

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásának igénybevétele

 

Több megkeresés érkezett hozzánk az elmúlt időszakban azzal kapcsolatban, hogy a „Vállalkozó Start” Program keretében támogatott vállalkozások igénybe vehetik-e a 310/2021.(VI.7.) Korm. rendelet szerinti önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását. (https://nfsz.munka.hu/cikk/1544). A „Vállalkozó Start” Program pályázati Felhívásában az alábbi kitétel szerepel: "A benyújtott projekt más pályázati forrásból támogatásban nem részesülhet."

A Pénzügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal egyeztetett álláspont alapján, tekintettel arra, hogy az egyszeri kompenzációs támogatás nem a vállalkozóvá válással kapcsolatos segítségnyújtást vagy a támogatási kérelemben foglalt projekt végrehajtását célozza, hanem a koronavírus okozta veszélyhelyzet és az annak kapcsán elrendelt egyes intézkedések, korlátozások következtében veszélyeztetett önfoglalkoztatók fennmaradását hivatott elősegíteni, így a vállalkozóvá válás támogatásában érintett vállalkozások igénybe vehetik az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását, amennyiben a támogatás feltételeinek megfelelnek.

 

A kompenzációt – a rendelet értelmében – a vállalkozásoknak bevételként kell nyilvántartaniuk, azonban a kisadózó vállalkozások esetében a „Vállalkozó Start” Program keretében elvárt bevételbe az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása nem vehető figyelembe, így a támogatással történő elszámolásnál, a támogatási összeg kifizetésénél, valamint a fenntartási időszakra vonatkozó 1 millió forintos bevételi elvárásnál ezt az összeget nem veszi figyelembe bevételként az OFA Nonprofit Kft.

 

 

Várható könnyítések a Beszámolók benyújtásával kapcsolatban


Az időközi beszámolók benyújtásával kapcsolatban a „Vállalkozó Start” Program lebonyolítására az illetékes minisztériummal kötött szerződés módosításának hatálybalépését követően a 2021.07.26-i héten további könnyítéseket léptetünk hatályba, melyeket részleteiben jelen tájékoztató oldalon jelentetünk meg.


A beszámolók benyújtásának késedelme miatt a Támogató 2021. augusztus 16-ig szankciót nem alkalmaz!


Az egyszerűsítések, könnyítések bevezetését annak érdekében kezdeményeztük, hogy a Támogatottak számára az időközi beszámolók benyújtását egyszerűbbé tegyük, és azok ellenőrzését, így a kifizetéseket is felgyorsítsuk.

 

A könnyítések bevezetéséig pénzügyi munkatársaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a benyújtott időközi beszámolók ellenőrzése és a kért támogatási összeg 50%-os előlegen felül igényelt része a jelentős számú hiánypótlások ellenére mielőbb kifizetésre kerülhessen.

Ismételten felhívjuk azonban a Támogatottak figyelmét, hogy a megítélt támogatás utófinanszírozás keretében kerül kifizetésre, így az előlegen felüli elszámolható költségeket a Támogatottaknak saját erőből, illetve a bevételekből kell finanszíroznia az utólagosan benyújtott kifizetési igénylésekben elfogadásra kerülő támogatási összeg megérkezéséig! A kifizetésekre abban az esetben kerülhet sor, ha a Támogatott vállalkozás szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), melyet kérjük minden hónap 12-én a vállalkozás adószáma alapján a kifizetések mielőbbi teljesítése érdekében a Támogatott ellenőrizzen! Amennyiben a vállalkozás nem szerepel a KOMA adatbázisban, akkor az elszámolásban igényelt összeg, illetve az előleg kifizetéséhez nullás adóigazolást kell megküldenie az OFA részére a vállalkozásnak, melynek beszerzéséről és megküldéséről saját maga köteles gondolkodni.


Tartaléklistára került pályázók támogatása


A hatályos pályázati Felhívás szerint a jelenleg rendelkezésre álló keretösszeg 1000 vállalkozás támogatásra elegendő, ebből a keretből a visszalépők miatt az első 1008 pályázót tudtuk támogatni.

A VS-1008 sorszám feletti pályázatokról a „Vállalkozó Start” Program lebonyolítására az illetékes minisztériummal kötött szerződés módosításának (kiegészítő forrás) hatálybalépését követően kapnak értesítést pályázatuk támogatásáról, melyek kiküldését a 2021.07.26-i héten megkezdjük. 


A forrásemelést követően minden beérkezett érvényes pályázat támogatására rendelkezésre áll a szükséges forrás!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fenntartási jelentés beadásáról információk, kitöltési útmutató

Beszámolók benyújtási útmutatói és határidők + videós segédlet